WAT IS PODOLOGIE?

PODOLOGIE

Een podoloog, ook wel podotherapeut genoemd, is een erkend paramedicus en behandelt mensen met voetklachten en klachten die ontstaan door een afwijkend functioneren van de voeten, een afwijkende voetstand of een afwijkend looppatroon. Het gaat over het algemeen om pijn aan of last van de voeten, enkels, knieën, heupen en/of rug.

Ook geeft een podoloog preventieve adviezen en behandelt, afwijkende teenstanden en (ernstige) huid- en nagelaandoeningen die niet door een (medisch) pedicure mogen worden behandeld. U kunt bij Lisette van Unen terecht voor:

  • Het aan de voet toepassen van corrigerende en/of beschermende technieken, zoals een orthese (hulpmiddel om teenafwijkingen te corrigeren).
  • Schoen- en zoolcorrecties en advies over voetverzorging en schoenen.
  • Huid- en nagelaandoeningen waartoe een (medisch) pedicure niet bevoegd is. Bij ingroeiende nagels wordt bijvoorbeeld een op maat gemaakte beugel geplaatst (orthonyxie).
  • Het verwijderen van diepe likdoorns en zo mogelijk wordt de oorzaak van druk en wrijving weggenomen (eventueel door hulpmiddelen).

Het doel van deze behandelingen is het opheffen, verminderen of compenseren van klachten. Tevens speelt een podoloog een belangrijke (preventieve) rol bij patiënten met Diabetes Mellitus en Reuma. Men richt zich vooral op het wegnemen van de oorzaak van de klachten. Gebruikelijk bij podologie is dat gewerkt wordt op verwijzing van huisarts of specialist.